top of page
Priests IVE Meeting

Over ons

Het Instituut van het Mensgeworden Woord (Instituto del Verbo Encarnado, IVE) is een katholiek clerikaal religieus instituut. Haar leden zijn priesters, seminaristen en broeders.

De IVE is op 25 maart 1984 in Argentinië gesticht door de Eerwaarde Pater Carlos Miguel Buela en werd op 8 mei 2004 canoniek goedgekeurd als religieus Instituut van diocesaan recht door Mgr. Andrea Maria Erba, bisschop van Velletri-Segni (Italië).

​

Momenteel zijn wij verspreid over de vijf continenten en werken wij in 93 kerkelijke jurisdicties in 44 verschillende landen.

​

Onze roeping is Christus van nabij te volgen onder de werking van de heilige Geest. Wij willen ons geheel wijden aan God als onze Hoogste Liefde, op een nieuwe en bijzondere wijze Zijn glorie nastrevend, voor de opbouw van de Kerk en het heil van de zielen.

​

Wij willen Jezus Christus zo volmaakt mogelijk navolgen, met name door de drie geloften van kuisheidarmoede en gehoorzaamheid, gedreven door naastenliefde. Tegelijkertijd willen wij onze liefde en dankbaarheid jegens de heilige Maagd tonen door haar onmisbare hulp af te smeken om de Menswording voort te zetten in alle dingen, en daarom leggen wij een vierde gelofte af van slavernij van Maria op de wijze van de heilige Lodewijk Marie Grignion de Montfort.

​

In 1988 stichte pater Buela ook de "Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará (SSVM)" beter bekent in Nederland als de "Blauwe Zusters" en later ook de Derde Orde. Samen vormen wij één Religieuze Familie.

De IVE

ivejpii_edited.jpg
53267512706_24fcc37456_c.jpg

Ons charisma

Op grond van het eigen charisma [1] van het Instituut moeten al haar leden werken in de grootste volgzaamheid aan de heilige Geest en in het voetspoor van Maria, om alles wat authentiek menselijk is aan Jezus Christus te onderwerpen, zelfs in de moeilijkste situaties en onder de minst gunstige omstandigheden. Het is, met andere woorden, de genade concreet weten te werken om Christus voort te doen leven in de gezinnen, het onderwijs, de communicatiemiddelen, de gedachtenwereld en in elke andere legitieme uiting van het menselijk leven. Het is de gave om iedere mens te maken tot “een nieuwe Menswording van het Woord[2], vanuit onze missionaire en mariale essentie.

 

Onze missie, ontvangen van de Stichter en bekrachtigd door de Kerk, bestaat erin de gevolgen van de Menswording van het Woord, “het compendium en de wortel van al het goede”[3], tot volle ontplooiing te brengen, vooral in de wijde wereld van de cultuur, “manifestatie van de mens als persoon, gemeenschap, volk en natie”[4].

Onze spiritualiteit

Onze spiritualiteit [5] wil verankerd zijn in het hoogheilige mysterie van de Menswording, het mysterie van het Woord dat vlees geworden is in de schoot van de heilige Maagd Maria. Zo kunnen wij zeggen dat onze spiritualiteit die is van de Persoon van het vleesgeworden Woord en die van zijn Moeder, opdat wij ons in de Heilige Geest kunnen verenigen met de Vader. Uit de uitleg van het mysterie van het vleesgeworden Woord vloeien alle principes van het spirituele leven van ons Instituut voort, zoals het Directorium voor Spiritualiteit vaststelt.

​

In ons leven en handelen moeten “de naam, de leer, het leven, de beloften, het koninkrijk, het mysterie van Jezus van Nazareth, Zoon van God”[6] voorop staan, en zo beleefd worden dat we niets boven zijn liefde stellen.

annunciation700.jpg
DSC_2097 (Medium).JPG

Slavernij tot Maria

Onze toewijding aan Maria, door middel van een vierde gelofte, wordt gedaan als “moederlijke slavernij van liefde”, volgens de wijze die bewonderenswaardig is uiteengezet door de H. Lodewijk Maria Grignion de Montfort. Deze slavernij wordt door hem “slavernij van de wil” of “van liefde”[7] genoemd, omdat wij vrijwillig oftewel uit vrije wil, alleen door de liefde bewogen, al onze goederen en onszelf aan Maria aanbieden, en door haar aan Jezus Christus. Dit is niets anders dan een vollere en bewustere vernieuwing van de doopbeloften, waardoor wij met Christus bekleed zijn[8], en van de religieuze geloften.

​

Door deze slavernij van liefde bieden wij door Maria aan Christus niet alleen ons lichaam, onze ziel en onze uiterlijke goederen aan, maar zelfs onze goede werken in het verleden, heden en de toekomst, met al hun voldoenende en verdienstelijke waarde, opdat zij over alles kan beschikken naar haar welbehagen[9], in de zekerheid dat wij door Maria, Moeder van het Mensgeworden Woord, tot Hem moeten gaan, en dat zij “grote heiligen”[10] zal vormen.

Onze stichter

Pater Carlos Miguel Buela is geboren in Buenos Aires, Argentinië, in 1941 en is priester gewijd op 7 oktober 1971. Hij heeft Theologie en Heilige Schrift gedoceerd aan verschillende seminaries en scholen in Argentinië, zoals het Instituto Superior de Cultura Católica (Rosario) en de Universidad Católica Argentina, en waardevolle diensten verleend in de parochies van Nuestra Señora de la Merced en Nuestra Señora del Rosario (bisdom San Martín, Buenos Aires). Hij is geestelijk leidsman en professor geweest in kleinseminaries en in het Diocesaan Seminarie van San Rafael (Mendoza). In dit bisdom stichtte hij de religieuze congregatie “Instituut van het Mensgeworden Woord” en de vrouwelijke religieuze congregatie “Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará”. Voor beide instituten stichtte hij in San Rafael vormingshuizen, contemplatieve kloosters, werken van barmhartigheid en scholen.

​

Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder: “Catechismus voor jongeren”; “Jongeren in het Derde Millennium”; “Maria van Luján”; “Brood van het Eeuwige Leven en Kelk van het Eeuwig Heil”; “Johannes Paulus de Grote”; “Servidoras”; “Mijn Parochie”; “Ars Participandi”; “Fatima, en de zon danste”; “De Kunst van de Vader”; “Geestelijke Oefeningen en Nieuwe Evangelisatie” enz. Hij is altijd een groot prediker en promotor van de Geestelijke Oefeningen van St. Ignatius van Loyola geweest.

Padre-Buela-687x1024_edited.png
fundador-pe-carlos-miguel-buela.jpg

De niet-onderhandelbare elementen

Als we de term niet-onderhandelbaar gebruiken, dan doelen we op de elementen die wezenlijk behoren tot ons charisma, onze spiritualiteit en onze raison d'être. Zozeer zelfs dat wij zonder hen de ons toevertrouwde zending zouden verwerpen, onze identiteit zouden misvormen en ons misschien zouden onderwerpen aan de geest van de wereld en zo de kostbare vriendschap zouden verraden waartoe Christus ons heeft geroepen.

​

Wil je weten wat dit precies inhoudt? Klik dan op de knop.

DSC_0117 (Medium).JPG

[1] Constituties, 30-32.

[2] H. Elisabeth van de Drieëenheid, Elevaties, Elevatie 33.

[3] H. Johannes Chrysostomus, In Matt. Hom., II, 3.

[4] H. Johannes Paulus II, Toespraak aan intellectuelen ter gelegenheid van het Jubeljaar van de Verlossing, (15/12/1983), 3; OR (25/12/1983), p. 6.

[5] Constituties, 36-47.

[6] Paulus VI, Evangelii nuntiandi, 22.

[7] H. Lodewijk Maria Grignion de Montfort, Verhandeling over de ware godsvrucht tot de Allerheiligste Maagd, 70.72.

[8] Cf. Ga 3,27.

[9] Cf. H. Lodewijk Maria Grignion de Montfort, Verhandeling over de ware godsvrucht tot de Allerheiligste Maagd, 121-125.

[10] Ibidem, 47.

bottom of page