top of page

Jozefbedevaart naar Amsterdam

Bijgewerkt op: 16 apr.


Op 16 maart was weer de Stille Omgang in Amsterdam. Hoe mooi is het om te zien dat deze bijzondere eeuwenoude katholieke traditie zich voortzet tot op vandaag! 1345 was het jaar dat de stad Amsterdam voor eeuwig zou veranderen: het Eucharistisch wonder (het mirakel) op de Klaverstraat. De meeste Nederlanders kennen deze straat van de vele winkels of als de duurste straat bij Monopoly. Toch is de ware rijkdom van deze straat niet te danken aan de vele winkels maar aan het Eucharistisch wonder. Op de oorspronkelijke plaats van het wonder hangt een gevelsteen met het opschrift: “1345 - Gedachtenis ter Heilige Stede”.Gewoonlijk gaan mensen in groepjes met de auto of de trein naar Amsterdam, nemen deel aan de Heilige Mis en lopen daarna de Stille Omgang. Maar er zijn ook groepen die te voet naar Amsterdam gaan. Elk jaar vertrekt er bijvoorbeeld een groep uit Utrecht.


Dit jaar was er een voorstel om te voet vanuit Haarlem te vertrekken met een groep jongeren. En dat is gebeurd! Zuster Castissima nam de organisatie op zich. Een bedevaart ter ere van de H. Jozef, Maria en Jezus naar Amsterdam, met de naam: Jozefbedevaart. De speciale intentie was het bidden voor roepingen en heilige families. In het bijzonder voor hen die op zoek zijn naar een echtgenoot/echtgenote. En ieders eigen intenties natuurlijk!


Er werd een flyer en WhatsAppgroep gemaakt, en de informatie werd rondgestuurd. En er was een leuk groepje jongeren die mee wilde gaan. Om 12u verzamelde iedereen zich bij het Jozefhuis in Haarlem om samen te lunchen. De studenten van dat huis opende ons alle deuren en zorgden voor het drinken.Om 13u gingen we naar de mooie kerk vlak naast het Jozefhuis, de Jozefkerk. Daar voor het altaar van de heilige Jozef ontvingen we de pelgrimszegen. In een klein moment van stilte legde iedereen zijn eigen intenties aan God voor. Het was een bijzonder moment om iedereen intens te zien bidden. Tot slot baden we samen een gebed tot de heilige Jozef en toen begon de reis!Gelukkig was kapelaan Javier zo goed om bezemwagen te zijn. Daarom konden we onze rugzakken net iets lichter maken. En ja hoor, door de straten van Haarlem gingen we richting Amsterdam. Met veel vreugde begonnen onze bedevaart. Wat moeten die mensen gedacht hebben dat ze een groep jongeren met religieuzen over straat zagen lopen... Toen we lekker de drukte achter ons hadden gelaten en een stukje natuur inliepen baden we samen de rozenkrans.


Het was erg mooi om doormiddel van een bedevaart stil te kunnen staan bij het geloof. De bedevaart voelde echt als een avontuur dat we samen aangingen.

Het samen lopen, bidden en lachen was een zeer mooie ervaring. Vooral dat je eventjes de drukte van het normale leven achter je laat. Je gaat op weg als een pelgrim. Al het andere is eventjes niet belangrijk. Het samenzijn met anderen, het beschouwen van de natuur, het lopen, het in gesprek gaan met leeftijdsgenoten, het gebed zijn allemaal elementen die de ziel sterken en onze band met God verdiepen.


Lex laat weten: "Het was erg mooi om doormiddel van een bedevaart stil te kunnen staan bij het geloof. De bedevaart voelde echt als een avontuur dat we samen aangingen. Ook is het natuurlijk mooi dat je weer nieuwe leeftijdsgenoten mag leren kennen en mooie gesprekken en ervaringen mag delen met elkaar".


De wandeling in de natuur had ook nog enkele "spannende" momenten dat we over enkele trekpontjes moesten. Gelukkig is niemand in het water geplonst. Na de mooie natuurwandeling, de stoepen in Amsterdam en een stukje Kermis waren we bijna op bestemming. Daar kwam onze bezemwagen weer. Toen gingen we op weg naar McDonalds, om onze magen te vullen en energie te laden.We hadden meer dan 30.000 stappen gezet. En we waren ook wel een beetje moe. Maar het avondprogramma moest nog beginnen... na bijgetankt te hebben gingen we naar de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Keizersgracht. Daar was namelijk het jongerenprogramma.Eerst was er een getuigenis van Chantal Wouters en daarna een mooi stil moment van Aanbidding. In de kerk waren er ook vele priesters beschikbaar om te biechten en daar werd vol gebruik van gemaakt! Om 22.00u begon de heilige Mis met Mgr. Hendriks. En daarna liepen we met de honderden jongeren daar aanwezig de Stille Omgang.


Een zaterdagavond waar Amsterdam volloopt met mensen om uit te gaan. Was er hier een leger jongeren die in stilte door de "wilde" stad heenliep. Ja, katholiek Nederland liep door de straten van Amsterdam om te bidden! Het was een bijzondere dag van genade. God heeft ons gezegend met mooi weer, met een mooie bedevaart en met alle genaden en zegens die Hij in het hart van iedere deelnemer heeft gelegd.


Op naar volgend jaar...


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page